مراحل مذاکره (ساختار مذاکره)
به منظور دستیابی به نتیجه دلخواه، بهتر است یک ساختار مشخص را برای مذاکره دنبال کنید. دراین مقاله روند مذاکره و مراحل به کار بستن آن مورد بررسی قرار میگیرد.
۱) آماده سازی
قبل از انجام هر مذاکرهای باید مکان و زمان آن مشخص شود. مخاطبین و طرفین مذاکره هم باید تعیین شده باشند. حتی بهتر است مدت یک جلسه مذاکره هم برای افراد حاضر در آن مشخص شود تا روند اهمیت خودش را از دست ندهد. در این مرحله قوانین مربوط به یک سازمان به عنوان محل مذاکره، نحوه مساعدت و همکاری به نحوه رد و پذیرش هم مشخص میشوند. همه این تدارکات به منظور جلوگیری از مناقشات احتمالی و دعوای افراد حاضر در جلسه مذاکره صورت میگیرد.
۲) مباحثه در مراحل مذاکره
در این مرحله افراد به طرح مسئله میپبردازند و موضوع مورد بحث را به خوبی مطرح میکنند تا به فهم متقابل برسند. در این مرحله شما به مهارتهای همچون سوال پرسیدن، شنیدن و تشریح نیاز دارید. گاهی بهتر است یادداشت بردارید تا در قسمتهای بعد مذاکره به آنها رجوع کنید.
۳) تشریح اهداف در مراحل مذاکره
این مرحله اصولاً از مرحله مباحثه بهتر است تدریجاً به بیان اهداف، علایق و نگرشها از هر دو طرف بپردازیم. بهتراست لیست الویت بندی شدهای هم تدارک ببینیم. تشریح یک قسمت ضروری برای پروسه مذاکره است و بدون آن سو تفاهمهای زیادی محتمل هستند.
۴) مذاکره برای برد-برد
در اینجا تمام سعی طرفین بر این است که طرق مقابل آنها هم به خواستههای مهم خود تا حد مجاز دست یابد. در غیر اینصورت احساس نا امنی در یکی از طرفین افزایش مییابد. همیشه باید استراتژیهای جایگزینی را در ذهن داشته باشید که به نفع طرف مقابل هم توجه کند.
۵) توافق
اگر سهم نگرش و علایق به درستی لحاظ شود، توافق دور از دسترس نیست. در این مرحله باید ذهن بازی داشت و به دنبال چاره و تدبیر بود.
۶) روند عملیاتی در مراحل مذاکره
بعد از رسیدن به توافق باید سریعاً وارد عمل شد تا طرفین مذاکره احساس امنیت و همدلی بالاتری را تجربه کنند. مذاکرات واقعی همیشه به عمل ختم میشوند و نه شعار و تعهد.