به طور کلی طبق اعلام انجمن جوشکاری و آزمایش های غیر مخرب ایران لوله های مسی در صنعت تبرید در دو نوع لوله های نرم و سخت وجود دارد که به طور معمول در دستگاه های برودتی مثل کولر گازی از انواع لوله های نرم و در سیستم های تبرید صنعتی مثل چیلر ها و سردخانه ها از انواع لوله های سخت استفاده می شود.
به گفته یکی از مراکز معتبر در آموزشی در زمینه تبرید جوشکاری نقش مهمی در کیفیت بهره برداری سیستم های تبرید دارد.
آنچه در کلاس های آموزش تعمیرات کولر گازی به کاراموزان آموزش داده می شود به شرح ذیل می باشد:
روش جوشکاری کمپرسور کولر گازی
برای انجام این روش، کافیست مراحل زیر را دنبال کنید:
با استفاده از سیم برش، دو سر لولههای مسی را ببرید تا صاف باشند.
با سنباده، لبههای برش خورده را صاف و تمیز کنید تا هیچ زبری یا آلودگی باقی نماند.
تمام سطوح را با یک پارچه نرم و ترجیحا نخی، تمیز کنید تا هیچ آلودگی باقی نماند.
با یک برس، یک لایه نازک از خمیر جوشکاری را روی سر لولههای مسی بزنید.
لوله مسی را داخل اتصالات لوله فشار دهید و هر گونه خمیر اضافه را از اطراف آنها پاک کنید.
در این مرحله، تمام سطوح قابل اشتعال را با یک پارچه ضد حریق بپوشانید.
حالا نوبت به لحیم کاری میرسد؛ سیم لحیم را به سمت محل اتصال نزدیک کنید. لحیم باید به طور طبیعی ذوب شود و در شکافها نفوذ کند. اگر لحیم به درستی ذوب نشد، حرارت را افزایش دهید.
پس از اتمام لحیم کاری، اجازه دهید محل اتصال سرد شود. از آب یا مایعات دیگر برای سرد کردن سریع استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است باعث ترک خوردن محل اتصال شود.
پس از سرد شدن، محل اتصال را بررسی کنید تا مطمئن شوید که لحیم به خوبی در شکافها نفوذ کرده و هیچ نشتی وجود ندارد.
با آموزش جوشکاری کولر گازی (اسپیلت)، تعمیرکار به خوبی می تواند لوله های مسی را جوشکاری کند. در ابتدا لوله هایی که باید برش داده شوند را باید محکم کرد و همچنین لوله ها باید به طول برش زده شوند. بعد از برش داخل لوله ها را باید با برس سیمی تمیز کرد تا خرده مس ها پاک شوند. زیرا در صورت تمیز نبودن، از جریان آب درون لوله ها جلوگیری می شود.
سپس به وسیله سنباده، قسمتی که قرار است به لوله دیگر متصل شود را سنباده باید کشید. بعد از سنباده به لوله ها نباید دست زد، زیرا هر نوع آلودگی روی لوله مسی می تواند روند جوشکاری را با مشکل مواجه کند. سپس در این مرحله به وسیله یک برس، یک لایه نازک فلاکس، به انتهای لوله مالیده می شود. سطح داخلی اتصالات لوله را آغشته به فلاکس خواهند کرد.
پس از آن لوله مسی را به درون اتصال فشار داده و اضافه های فلاکس را باید پاک کرد. فردی که آموزش جوشکاری کولر گازی (اسپیلت) را دیده باشد باید بداند، سیم لحیم را ۸ تا ۱۰ اینچ برش دهد و ۲ اینچ آخر باید با زاویه ۹۰ درجه خم شوند. سپس مشعل را به وسیله فندک روشن کرده و طول مشعل حدود ۱ و ۱/۴ اینچ باشد. به هنگام جوشکاری مشعل را طوری لازم است نگه داشت که تمام اتصالات گرم شوند.
جریان ازت در زمان جوشکاری
درزمان جوشکاری لوله های مسی در کولر های گزای یا در چیلر ها لازم است جریان ازت برقرار باشد تا از اکسید شدن سطح لوله ها جلوگیری شود و دوده و کثیفی داخل لوله تشکیل نشود این کثیفی می تواند در مسیر لوله ها و سیکل تبرید جریان پیدا کند و شیر انبساط را مسدود کند و مشکلات زیادی برای سیستم برودتی ایجاد نماید.
در شکل زیر تفاوت جوشکاری با فلو ازت و بدون جریان ازت را مشاهده میکنید.